برای تشخیص عسل اصل و ارگانیک باید قبل از هرچیزی بدانید عسلها معمولاً یا اصل و ارگانیک هستند و یا تقلبی هستند که نوع غیر طبیعی آنها در سه دسته قرار میگیرد دسته نخست عسلهایی هستند که زنبور طی فرایند تولید عسل علاوه بر استفاده از شهد گل از شیرین کننده های مختلف صنعتی قند شکر و خرما نیز استفاده کرده ست که به این دسته از عسلها، عسلهای تغذیهای هم می گویند. دسته دوم نیز عسلهایی می باشند که از ترکیب شدن مواد شیرین کننده با عسل طبیعی به دست آمدهاند و هدف افزایش دادن حجم عسل بوده است که به آن عسل مخلوط هم می گویند دسته سوم نیز اثری است که کاملاً تقلبی بوده و به شیوههای مصنوعی و استفاده کردن از شیره میوههای مختلف مواد مصنوعی و قند ساخته میشود. حال وجود چنین عسلهای تقلبی و بیکیفیتی در بازار موجب میشود تا برای تشخیص دادن نوع اثر طبیعی و اصل راههای به راههای مختلفی تسلط داشته باشید از سه روش زیر میتوانید جهت تشخیص عسل طبیعی و ارگانیک تهیه شده از فرآوردههای ارگانیک از نوع غیر طبیعی استفاده کنید:
روشهای حسی
اگر کمی دقت داشته باشید میتوانید با روشهای حسی نوع طبیعی و غیرطبیعی بودن اثر را تشخیص دهید که شامل موارد زیر میباشد، لازم به ذکر است که خواص شگفت انگیز عسل، مربوط به عسل اصل و ارگانیک می باشد. البته عسل هایی که به صورت نیمه صنعتی تولید می شوند و به بیانی ساده تر در زمستان به عنوان خوراک به آنها محصول قندی داده می شود نیز تا حدودی دارای خواص می باشد. اما عسل های فیک به هیچ عنوان
-
طعم
عسلی که به صورت ارگانیک و طبیعی عمل آمده باشد طعم ملایم و شیرین دارد اما عسل بدل طعم غیر طبیعی یعنی شیرینتر یا ترشتر دارد.
بو از دیگر فاکتورها جهت تشخیص عسل طبیعی و ارگانیک که جزو فرآوردههای ارگانیک باشد بوی آن است یعنی عسل ارگانیک دارای بوی مطبوع و ملایمی میباشد اما بوی اثر تقلبی غیر طبیعی است.
-
رنگ
راه دیگر تشخیص عسل طبیعی و ارگانیک رنگ آن است اثرهای طبیعی رنگهای مختلفی دارند که به علت استفاده زنبور از گلهای مختلف میباشد اما عسلی که طبیعی نیست رنگ تیرهتر دارد.
-
بافت
گزینه دیگر جهت تشخیص اثر طبیعی و ارگانیک یباشد بافت آن است که کاملا با بافت عسل غیر طبیعی متفاوت است عسل طبیعی بافت منسجم و غلیظی دارد اما عسل غیر طبیعی حالت رقیقتر یا غلیظ تر دارد.
بانک روشهای تشخیص حسی ساده هستند اما از آنجایی که دقت بالایی میطلبند ممکن است گاهی نتایج درست و دقیقی به دست ندهند.
-
روشهای فیزیکی
مورد سوم جهت تشخیص عسل طبیعی و ارگانیک از نوع غیر طبیعی روشهای فیزیکی میباشد که به فاکتورهای زیر بستگی دارد:
-
چگالی
عسل ارگانیک و طبیعی دارای چگالی برابر با یک.45 گرم در هر سانتی متر مکعب میباشد اما چگالی تقلبی کمتر است چه نشانه تقلبی و فیک بودن آن میباشد.
-
رسانای الکتریکی
درست حدس زدید درست متوجه شدید رسانای الکتریکی راه دیگر تشخیص عسل طبیعی و ارگانیک از نوع غیر طبیعی میباشد البته شاید برایتان کمی عجیب و غیر عادی به نظر برسد اما عسل طبیعی و ارگانیک رسانای الکتریکی ضعیفی میباشد در عوض عسلهای تقلبی و فیک رسانای الکتریکی قویتری هستند.
-
نقطه ذوب
عسلهای طبیعی و ارگانیک نقطه ذوب برابر با 40 درجه سانتیگراد دارند چه معمولاً جهت تشخیص دادن آنها بررسی میشود ا نقطه ذوب در عسلهای طبیعی پایینتر است.
-
روشهای شیمیایی
از دیگر شیوههای رایج و البته کاربردی جهت تشخیص عسل طبیعی و ارگانیک که جز فرآوردههای طبیعی محسوب میشود بررسی کردن روشهای آزمایشگاهی و شیمیایی می باشد که البته نسبت به روش های قبلی دقت بالاتر و بهتری نیز دارد و از مهمترین اههای چنین تشخیصی موارد زیر هستند:
-
تجزیه اسید سیتریک
نخستین روش شیمیایی جهت تشخیص عسل طبیعی و ارگانیک این است که این نوع عسل ها مقداری اسید سیتریک دارند که در روش آزمایشگاهی با تجزیه کردن اسید سیتریک مقدار آن را در داخل عسل اندازه گیری می کنند به این ترتیب به آسانی میتوان نوع اصل را از نوع تقلبی تشخیص داد.
-
تجزیه کردن هیدروکسی متیل فورفورال
هیدروکسی متیل فورال نوع ترکیب شیمیایی می باشد که در داخل اثر طبیعی و ارگانیک با گذشت زمان به تدریج تولید می شود بنابراین طی آزمایش تجزیه کردن هیدروکسی متیل فورفورال مقدار این ماده در داخل اثر اندازهگیری خواهد شد مقدار این ماده شیمیایی در اثر طبیعی نسبت به اثر تقلبی کمتر است و راه مطمئنی جهت تشخیص دادن اصالت عسل طبیعی می باشد.
-
تست کردن عسل با آب سرد
برای این روش توانید یک قاشق چایخوری از عسل را برداشته و آن را در داخل یک لیوان آب سرد بریزید تقلبی به آسانی در داخل آب حل می شود اما اثری که به صورت خالص است و بافت متراکمتر دارد به صورت توده در ته لیوان ته نشین خواهد شد.
-
استفاده از یک پارچه سفید
راه دیگر تشخیص عسل طبیعی و ارگانیک ریختن یک قطره از عسل بر روی پارچهای سفید می باشد در این حالت عسل طبیعی ه پارچه جذب نمی شود و اگر آن را بشویید های به جا نمیماند اما نوع تقلبی لکه های ماندگاری را بر روی پارچه به وجود می آورد.
شکرک زدن عسل و دلایل آن
گاهی اوقات متوجه میشویم که در داخل عسل ما شکرک زده است در چنین حالتی تصور ما این است که عسل مورد نظر اصل نبوده و تقلبی می باشد اما این برداشت کاملاً اشتباه هست و شکرک زدن عسل نه تنها دلیلی بر تقلبی بودن آن نیست بلکه نشانه اصل بودن این محصول می باشد
و خیالتان از بابت مصرف آن آسوده باشد چون مزیت های زیادی دارد از جمله مزیتها و نقاط مثبت در شکرک زدن عسل موارد زیر هستند:
نوع گلهایی که معمولاً زنبور از آن جهت جمع آوری کردن شهد استفاده کرده است مانند عسل های خاصی از جمله سیب زمینی و یونجه بیشتر از دیگر عسل ها طبیعی شکرک میزنند اما به هر حال عسل به دست آمده از چنین گل هایی نیست جز فراوریهای طبیعی محسوب می شود و هیچ گونه جای هیچ گونه نگرانی در خصوص استفاده از آنها نیست.
شرایط نگهداری عسل
- دما: عسل را بایستی در دمای اتاق (حدود 20 تا 35 درجه سانتیگراد) نگهداری کنید. نگهداری در دماهای بیشتر ممکن است به دلیل تغییرات شیمیایی و آنزیمی، کیفیت عسل را کاهش دهد.
- ظروف نگهداری: از ظروف شیشهای یا سفالی لعابدار استفاده کنید. ظروف پلاستیکی با گرید غذایی نیز مناسب هستند. ظروف تیرهرنگ انتخاب خوبی برای نگهداری عسل هستند.
- محیط: عسل را در محیط تاریک و بدور از نور خورشید قرار دهید. نگهداری در یخچال توصیه نمیشود.
- رطوبت: محیط با رطوبت نسبی کمتر از 65 درصد مناسب است.
نتیجه گیری
با توجه به مطالب فوق، تشخیص اصالت عسل از اهمیت بالایی برخوردار است. برای اطمینان از خرید عسل اصل و ارگانیک، از منابع معتبر خرید کنید و ترکیبی از تستهای فیزیکی و شیمیایی را در نظر بگیرید. همچنین، نگهداری صحیح عسل نیز برای حفظ خواص آن اهمیت دارد. اگر سوال دیگری دارید، خوشحال میشوم که کمک کنم. با تشکر از شما مخاطب گرامی که تا به اینجا همراه ما بوده اید، امیدواریم که مطالب این وب سایت برای شما مفید واقع شده باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید از سایر بخش ها و بلاگ های این وب سایت دیدن فرمایید. همچنین جهت کسب مشاوره و خرید فراورده های ارگانیک به صورت عمده و جزئی می توانید با کارشناس مجموعه در تماس باشید. عسله رضا اوقاتی شیرین برای شما آرزو می کند.